TRANSLATE THİS BLOG

Friday 5 August 2016

Retour sur les traces du 04 Août 1983 au Burkina Faso.

Le 04 Août 1983, Un grand tournant dans l'histore comtemporaine du Burkina Faso, Un enthousiaste espoir pour l'Afrique.


"Nul n'a le droit d'effacer une page de l'histoire d'un peuple, car un peuple sans histoire est un monde sans âmes." Citation populaire du journaliste camerounais Alain Foka (Ecouter ses archives sur Thomas Sankara ici), plein de message consistant et d'éveil pour une jeunesse africaine consciente et éveillée.
Une de ces pages d'histoire, s'écrivait au Burkina Faso 33 ans au paravant, sous les reines d'un des leaders les plus charismatiques qu'est connu le continent noir. Un homme qui n'est plus à présenter: Thomas Sankara.
Eh oui les souvenirs de ce 04 Août 1984, sont encore vivants et frappants en ce sens qu'ils réveillent en nous le courage, l'amour de la patrie, l'espoir mais aussi l'esprit de responsabilité de son histoire devant Dieu et les hommes. Rappelons nous quand ce Samedi 04 Août 1983, Thomas Isidore Sankara défiant le colonialisme et l'impérialisme, dans la logique révolutionnaire d'enterrer le passé colonialiste marquais dans la foulée systématiquement et symboliquement l'histoire du "Pays des hommes intègres" :changeaient du nom de Haute Volta à Burkina Faso, changement des couleurs du drapeau, substitution de l'ancienne hymne nationale "volta" par le Ditaniye (l'hymne de la victoire). La devise sera bientôt : la patrie ou la mort nous vaincrons!

Tout ceci n'est que données historiques que vous pouvez retrouver dans les documents d'histoires ou tout simplement en jetant un coup d'œil sur Google. Mais le plus important ici pour nous en tant que jeune Africain est de percevoir la portée historique de ces événements. Et de tirer en eux les leçons, peser les conséquences analyser sa portée et se faire des perspectives sur l'avenir aussi bien pour le Burkina Faso que pour le continent Africain. Car Thomas Sankara, n'est pas seulement qu'héritage du Burkina Faso mais de tout le Continent Noir. Le panafricanisme d'ailleurs c'était son combat. L'histoire est pour nous comme un guide, c'est la référence, une lumière pour penser analyser et se jeter en perpective dans le futur. Car disait le sage "Il faut savoir d'où l'on viens pour comprendre ou l'on vas"
D'autant plus que la nouvelle génération sera le nouvelle acteur. Le 04 Août 1984 est devenu page de l'histoire, Thomas Sankara une légende . Et toi mon frère Africain, le 04 Août 2016 aussi bien que les "04 Août" a venir sont les tiennes. Comment comptent tu les marqués historiquement?

Sunday 12 June 2016

Mevlana eserlerinden şahane ibretlik sözler.


 Mevlana Celaleddin Rumi

İtil, atıl ama, satılma!
Doğrul, devril ama, eğilme!
Beslen, uslan ama, yaslanma!
Tanış, konuş, yaklaş ama, uzaklaşma!
Zulmü devir, nefsi devir ama, çam devirme!
Rakibini geç, sınıfını geç ama, gülüp geçme!
Ev al, araba al, abdest al ama, beddua alma!
Okumaktan zarar gelmez ama, lânet okuma!
Elini aç, gözünü aç, kapını aç ama, ağzını açma!
Davet et, hayret et, af et, tevbe et ama, ihânet etme!
Satıcı ol, alıcı ol, kalıcı ol, bulucu ol ama, bölücü olma!
Hedefe koş, cihada koş, yardıma koş ama, ortak koşma!
Fidan besle, hayvan besle,çocuk besle ama, kin besleme!
Emek ver, kulak ver, bilgi ver ama, hiçbir zaman, boş verme!
Eşini beğen, işini beğen, aşını beğen ama, kendini beğenme!
Günlerini say, servetini say, büyüklerini say ama, yerinde sayma!
Paranı ver, gönlünü ver, selam ver, canını ver ama, sırrını verme!

Mevlana Celaleddin Rumi kimdir?

Mevlana Celaleddin Rumi hoşgörü ve barışın sembolüdür. Yüzyıllarca süregelen bir hoşgörünün öncüsüdür ve din bilginidir. Asıl ismi Muhammed Celaleddindir. Mevlana ismi efendimiz anlamına gelmektedir. Mevlana’nın Rumi olarak bilinmesi geçmiş yüzyıllarda Diyarı Rum olan Anadolu’ nun vilayetinden Konya’ da uzun süre ikamet etmesidir.... Devamı burada




Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, şâir düşünce adamı ve mutasavvıf. Tasavvufta Mevlevî yolunun öncüsüdür. Mevlana portresini ve Mevlana Türbesini ilk defa yaptıran Prenses Gürcü Hatun ile yakın dosttur. Vikipedi
Doğum30 Eylül 1207, Belh, Afganistan
Ölüm17 Aralık 1273, Konya

Sunday 8 May 2016

08 Mayıs Anneler günü kutlu olsun!


08 Mayıs Anneler günü kutlu olsun!










Anneler günü kutlu olsun!
Annecim bu senin için.
Annecim, beni dinler misin?
Bu şarkı benden hediyen olsun.

Oh annecim senin kıymetin ne kadar eder?
Teşekkürü ne kadar eder?
Biz bilmeyiz, hissedemeyiz.
Ancak bir anne bilir?
Ancak bir anne hissedebilir.
Biz ancak seni seviyoruz.

Anneler günü kutlu olsun.
Annecim bu senin için.
Annecim, beni dinler misin?
Bu şarkı benden hediyen olsun.

Teşekkür etmekle karşılanamayan,
Teşekkür etmekle karşılamayan kıymetin,
Seni sevmekle gururlu huzurluyuz.
Seni seviyoruz.
Seni seni çok seviyoruz.
Çok ama çok seviyoruz.

Anneler günü kutlu olsun.
Annecim bu senin için.
Annecim, beni dinler misin?
Bu şarkı benden hediyen....
Benden hediyeen olsuuun.




Wednesday 6 April 2016

The exams issue explained by rap music in turkish language.

Türkçe rap söyleyerek öğrencilerin derdini dile getiren yabancı uyruklu Maro'nun eğlenceli ve muhteşem videosu.

The exams issue explained by rap music in turkish language.


Sory but all the content is in turkish language. but you can watch the video from this link or try this. Thank you.



                   Merhabalar arkadaşlar. Bu gün, üzerinde duracağımız konu, uluslararası öğrenci Maro Dekorsi'nun türkçe rap söyleyerek çektiği kısa ama anlamlı ve eğlenceli videosu olacak. Çukurova üniversitesinde okuyan bu öğrenci ile bir araya gelerek videosu hakında bir kaç soru sorduk. yaptığımız o sohbetinin önemli parçaları szinle paylaşmak istiyoruz.

-Muhabir: Merhaba Maro. videoyu çekmeyi aklınıza nasıl geldi?

-Maro: Merhaba. öncelikle bana söz verdiğiniz için size gerçekten teşekkür etmek istiyorum. konuya gelince, aslında video çekme fikri anlık olarak geldi ve ard arda geliştirilen bir fikir oldu. İkinci dönem vize sınavlara bir hafta kala ben de diğer öğrenciler gibi oturup dersleri pekiştirmeye çalışıyordum. Ama o gün gerçekten hiç bir dersi çalışamıyordum. bunaldım ve ne yapacağımı bilmiyordum. Ondan sonra geçiştirmeye yönelik bir şeyler düşünürken kendimi bıraktım ve şarkı söylemeye başladım. Ve dedim ki. Belki de benim gibi durumda olan öğrenciler var. neden onlarla dert otağı olmayayım. Yani o derde yönelim bir müzik çalsam hem ben rahatlarım onlar da. Bir dertleşme gibi bişey olmuş olacak. Ve böyle başladım müziğin senaryosunu yazmaya.

-Muhabir: Peki neden rap?

-Maro: Sanırım rapı sevdiğimdendir. çünkü çocukluktan beri hep sevmişimdir ve sürekli dinliyorum.

-Muhabir: videoyu gerçekleşme sırasında zorlandın mı?

-Maro: tabi ki biraz zor oldu. çünkü ilk defa yapıyorum bunu ve pek bilgim yok. Ama alhamdulillah çok motivasyon vardı ve hem eğlenerek yaptığım için sıkıcı olmadığını rahatça söyleyebilirim.

-Muhabir:Bu yeteneğinizi geliştirmeyi düşünüyor musun?

-Maro: ilerdeki zamanda daha çok profesyonel videolar çekmeyi düşünüyorum. Ama bir başlangıç için zor. Bütçe yok ve kitlem az. Bir sponsor bulsam beni çok sevindirecek.

-Muhabir: Başka demek istediğin bir şey var mı?

-Maro: size çok teşekkür ederim.

Maro'nun videosunu bu linkten linkten izleyebilirsiniz



Like us on Facebook